Sodelovanje vedno obrodi sadove – turistična zveza Slovenije in Planet TV

Z obiskom turistične zveze Slovenije poleti, ko smo bili nominirani za naj izletniški kraj, so se naši vasi odprla vrata tudi v svet televizije. Obiskal nas je novinar Žiga Deršek s Planet TV in danes smo predstavili jesensko dogajanje v naši vasi. Gospo s pristave je predstavljala Mateja Žaren, ki je vodila novinarja skozi vse pomembne postojanke vasi, naše štiri kmetije.

Čebelarstvu v vasi pripisujejo velik pomen. Na kmetiji Pr’ Lampret so pred čebelnjakom posneli prvi prispevek. Čebelarji skrbijo za čebele in posredno za okolje, saj so čebele glavne opraševalke. Glavni pomen čebelarstva je sicer opraševanje rastlin, poleg tega pa so čebelji pridelki cenjena živila. Čebelar ima dve glavni nalogi, prva je skrb za zdravje svojih čebel, druga pa skrb za varnost in kakovost pridelanih čebeljih pridelkov.

Za obiskovalčeve polne želodčke poskrbijo na kmetiji Pr’ Okornu, kjer so predstavili jesensko opravilo – kisanje zelja. Gospodinje na kmetiji so kar tri. Delo si razporedijo od njive, ki bogato obrodi s pod rok mame Ivanke, predelave zelenjave, sadja, mesa do polnega krožnika, za kar poskrbita gospodinji Marta in Tjaša. H kislemu zelju pritiče odlična krvavica in pečenica vse skupaj pa podkrepimo še z ajdovimi žganci z ocvirki. Absolutno ne gre zgrešiti sladice na kmetiji. Jeseni, ko jabolka obrodijo se velikokrat na mizi bohoti jabolčni zavitek. Tako je sestavljen meni za jesensko kmečko kosilo Pr’ Okornu. Seveda, si ga lahko tudi sami rezervirate s klicem na + 386 41 329 810, gospodinja Marta. 

Zadnji obisk so namenili kmetiji Pr’ Tonijevih, kjer so predstavili pristno naravo. Skozi vas gre 5 pohodnih poti, ki so predstavljene na teh povezavah OPIS POTI, KI GREDO ČEZ PRISTAVO I.OPIS POTI, KI GREDO ČEZ PRISTAVO II. in OPIS POTI, KI GREDO ČEZ PRISTAVO III.. Žig za prehojene poti prejmete na kmetiji Pr’ Mežanrju. V Parku kmetije, lahko poleg krasnega razgleda na vse strani neba vidimo celotno Slovenijo, si lahko privoščite oddih na počitniškem posestvu v dveh apartmajih ali parkirate svoj avtodom. Tjaša se je z voditeljem zapeljala na gokartu na pedala, ki je zanimiva ponudba kmetije Pr’ Tonijevih za aktivne. 

Krasno ponedeljkovo dopoldne smo zaključili na vrhu Pristave ob grbu krajevne skupnosti Metnaj in v bližini Partizanskega doma. Klik za zgodbo o grbu

Iskrena zahvala novinarju Žigi Deršek in Planet TV.