Ste vedeli, da skozi Pristavo vodi, kar 5 pohodnih poti?

Danes opišemo prvo izmed poti:

Skozi Turistično vas Pristava gre LAVRIČEVA POT, skupinski pohod je organiziran vsako leto v oktobru.
Vas zanima zakaj Lavričeva pot ?

Poimenovana je po usnjarju iz Šentvida pri Stični. Lavrič je tradicijo usnjarstva nadaljeval od svojih prednikov. Usnjarstvo je bilo v Šentvidu pri Stični že od leta 1670. Josip Lavrič je bil tovarnar in usnjar, katerega tovarna je delovala med drugo svetovno vojno v Šentvidu pri Stični. Kupoval je posesti in gozdove, ter jih dajal v najem. Svoje poslovanje je širil tudi v Ljubljano. Bil je podjeten človek, nameraval je zgraditi letališče v Šentvidu pri Stični in si kupiti letalo, za poslovne lete. Načrte mu je prekrižala vojna in da mu tovarne ne bi nacionalizirali jo je z izročilno pogodbo podaril Ministrstvu za industrijo in rudarstvo. S svojo dobrosrčnostjo, poštenjem in trdim delom se je zapisal v zgodovino Šentvida pri Stični. Po njem se imenuje tudi koča na Gradišču, zraven cerkvice sv. Nikolaja.

Tovarna Josipa Lavriča leta 1932

24. POHOD PO LAVRIČEVI POTI

KDAJ?
V nedeljo 17. oktobra 2021 bo potekal že 24. pohod po Lavričevi poti.

KJE?
Za udeleženci 24. tradicionalnega pohoda je START v gostilni Jankel v Šentvidu pri Stični, kjer se najprej žigosa dnevnik poti (prvi žig) pred odhodom pa se lahko tudi okrepčajo.
Pri vpisu se dobi kupon za TOPEL OBROK, KOSTANJ in MOŠT, ki ga bo prejel na koncu pohoda na Gradišču pri Lavričevi koči.


Vpis je možen od 7.00 do 10.00 ure. Startnina znaša 12 EUR.

OPIS POTI:
POT poteka od Šentvida preko Velikih Češnjic in vasi Mali Kal. Pot se nadaljuje mimo potoka Bukovica do zaselka Cerovec, od tu pa do druge kontrolne točke Felič vrh. Markirana pot pripelje do vasi Debeče, od tam pa do Turistične vasi Pristava, kjer se nahaja tretji žig na kmetiji Pr’ Mežnar. S Pristave se pot spusti po edinem asfaltiranem odseku poti do Dobrave nad Stično nato levo čez gozdno pot do Gradišča. Pot je dolga 17km.

CILJ pohoda Lavričeva koča Gradišče (519m), kjer si boste lahko ogledali tudi tradicionalno razstavo buč.

Na dogodku bo v primeru rasti gob postavljena tudi razstava gob! Več podatkov pred dogodkom.

Za udeležbo je obvezno izpolnjevanje pogoja PCT.

Vljudno vabljeni !

(vabilo na pohod prekopirano s Facebook strani Lavričeve koče Gradišče)