Predstavitev Turistične vasi Pristava – Alfa klub Slovenija

V nedeljo, 10.12.2023 nas je obiskal Alfa klub Slovenija. 

Veličasten prihod avtomobilov Alfa Romeo v vas, ki je znana po nosilki avtomobilske znamke Alfa Romeo – Viridi Visconti je pozdravilo lepo vreme. Virida je bila hči Lombardijskega voditelja iz Milana, Barnabe Visconti in Matilde Sofie Visconti. Svojemu očetu je kot majhna deklica ob podpori pestunje izdelala zastavo – kačo, ki požira otroka, na vrhu otroške glave se nahaja lombardijska železna krona, ki ponazarja deželo v kateri je živela. Zastavo je Barnaba Viscotni uporabljal kot zaščitni znak svoje vojske. Virida je svojo jesen življenja preživela na Pristavi nad Stično. 

Vozniki, ljubitelji avtomobilov Alfa Romeo so obiskali Pristavo nad Stično, ter spoznali zgodovino vasi. Anekdot o nastanku grba, Alfa Romeo je kar nekaj. Mi smo jo povzeli po knjigi gospa s Pristave, gospoda Ivana Janežiča Kraljevega. Napisana je bila 1894 leta, ponatis je ob 600 letnici smrti Viride Visconti izdala Cistercijanska opatija Stična – 2004. Knjiga je bila letošnje leto med domoznansko bralno značko v knjižnici Ivančna Gorica.

Alfa klub Slovenija šteje že 20 let delovanja. V letih delovanja so skupaj prepeljali že veliko kilometrov in letošnje leto, je Alfa zavila tudi v našo vas. Zbralo se  je nekaj čez 30 članov Alfa kluba Slovenija. Odšli smo po nagrajeni tematski poti (1. mesto na regijskem srečanju na območju Ljubljane): Pot po Turistični vasi Pristava. Ob pozdravu gospe Mateje v obleki gospe s Pristave, ter predstavitvi zgodovine vasi, so odšli v Park. Ogledali so si detajle, ki povezujejo zgodovino vasi s svojo sodobno podobo. Sprehod skozi vas jih je pripeljal do kmetije Pr’ Okornu.

Pogostitev z zeliščnim čajem, ter odličnimi izdelki iz vasi je bila na Izletniškem turizmu Okorn – kmetija Pr’ Okornu. Suhomesnati izdelki in skutini namazi na kruhu mame Ivanke je borbončice naših obiskovalcev popeljal v svet dedkov in babic. 

Ponosni na Gospo s Pristave, veliko dobrotnico ljudi z dolenjske, ki je svoj mir in spokoj našla na pristavi – lovskem gradu, pripovedujemo njeno življenjsko zgodbo.