Ste vedeli, da skozi Pristavo vodi, kar 5 pohodnih poti?

Danes opišemo tretjo izmed poti: VIRIDINA POT na VELIKONOČNI PONEDELJEK

Po obilnem velikonočnem zajtrku prija sprehod. Tisti bolj aktivni gredo na Viridin pohod v Ivančno Gorico. 

VIR: osebni arhiv 

Organiziran je na velikonočni ponedeljek, v občini Ivančna Gorica, s strani članov krajevne skupnosti Metnaj, z začetkom v Metnaju pri Gasilskem domu med 8.00 in 8:30 uro. Dolg je 17 kilometrov in se prehodi v dobrih 4 urah. 

Pobudnik pohodne poti skozi krajevno skupnost Metnaj je bil predsednik Alojzij Podobnik. Viridina pot je bila 2019, devetnajsta po vrsti. Vsak posameznik se lahko na 17 km dolgo pot odpravi sam, seveda s primerno obutvijo in oblačilom. Pot je dobro označena in urejena. 

VIR: fotograf pater Branko Petauer

Vsakokrat, ob pohodu, je v cerkvi sv. Lamberta tudi darovana sveta maša. Ob cerkvi sv. Lamberta je nekoč stal lovski grad v katerem je živela Virida Visconti. Virida Visconti je bila dobrotnica stiškega samostana. Več o njenem življenju si lahko preberete tu. Od tod tudi ime Viridin pohod.

Pot poteka skozi 10 vasi krajevne skupnosti Metnaj. Vedno z začetkom v Mekinjah. Vsako leto se smer poti obrne tako, da je zaključek drugje. V krajevni skupnosti imamo namreč 2 izletniški kmetiji. V prihodnjih letih pričakujemo spremembe izvedbe pohoda, zaradi zgrajenega gasilskega doma v Metnaju. 

V Mekinjah nad Stično ob razpotju Y se torej pohod začne, najprej se prijavite na pohod in opravite plačilo malice.  Sledi vzpon po gozdu do Dobrave nad Stično in do prve razgledne točke – Pristave nad Stično, nahaja se 694 metrov nad morjem. Pristava nad Stično je poznana izletniška točka že dobrih 50 let. Iz Pristave vas pot vodi mimo kmetije Pr’ Mežnar do cerkve sv. Lamberta. V cerkvi je za pohodnike organizirana sveta maša predvidoma ob 10:00. 

Od cerkve se odpravimo do markacije za Viridino pot in štartamo navpično v dolino do Belentinovih. Pot se nato deli s pohodno potjo, ki pelje tudi do Javroja – Markirana evropska pešpot. Ta isti vzpon pa je del še dveh pohodnih poti: Romanove in Lavričeve. Pot od Debeč do Planine in Osredka nas pripelje do najvišjega vrha v občini Ivančna Gorica – Obolno in kmečkega turizma Obolno. Družina Berčon vedro spremlja razvoj turizma na tem hribu že 30 let. Obolno se nahaja 776 metrov nad morjem. Naslednja vas, Poljane nad Stično je dostopna z lahkim korakom. V dolino do Stiškega potoka nas pelje pot med sadnim drevjem kmetije Janežič, kjer se ukvarjajo s sadjarstvom. Ob vstopu v gozd, ki se prebuja iz zimskega spanja, nas ob pravih vremenskih razmerah pozdravijo pomladne cvetlice. Viridina pot tako doseže najnižje ležeči del vasi Metnaj, med domačini poimenovan Drmožnik. Zaključek sledi v vasi Metnaj. 

VIR: osebni arhiv iz pohoda 2014

Obvestila o organizirani pohodni poti so vedno na voljo na spletu.