Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk 2023

Doma pridelana hrana ima popolnoma drugačen okus, kako drugačen se sprašujete? Pristavška hrana ima gotovo svoj poln okus, ki ga le s težka opišemo. Okusi domače zelenjave in sadja so prepojeni z ljubeznijo, pridelani na zemlji, ki daje kruh že stoletja. Ravno tako naše živali nikoli ne jedo slabe hrane. Čeprav je še dolgo nazaj veljalo, da živali jedo ostanke. Pri nas pa ni tako. Sveže jim kuhamo krompir, peso, kolerabo. Obenem skrbimo tudi, da dobijo dosti sveže trave, ko je čas za to. Vse to, pa gotovo dokazuje sledeča zgodba:
V preteklih mesecih smo imeli obisk na našem izletniškem turizmu Okorn, kjer so se gostje spraševali kako pripravimo zelenjavo. No, mi jo imamo najraje kuhano al dente in popolnoma nič drugače, smo povedali. Gostje so bili prepričani, da smo dodali nekaj čarobnega v samo pripravo, saj menda je naša zelenjava, takega okusa, ki ga še niso poznali, okusili. Okušanje vseh vaših jedi, je za nas praznik. Je gost zaključil. 


Hvaležni smo za take, goste, ki slovensko domačo hrano prepoznajo.
Naj se ozrem še na termin, ki se je pogosteje začel uporabljati v turizmu, HIŠNA HRANA, HIŠNI PRIDELKI, HIŠNI IZDELKI. Beseda HIŠNA HRANA, pomeni, hrana, ki jo jemo mi, “ta domači”, ta, ki jo tudi pridelamo doma od zrna do kruha. Hišno hrano delimo z vami na krožniku ob sobotah in nedeljah. Na našem Izletniškem turizmu Okorn. Upoštevamo tudi letne čase, ki nam postrežejo z barvno paleto hrane, ki je polna vitaminov in mineralov. Jeseni smo kisali zelje in sedaj vam ponudimo domače kislo zelje s kravicami in pečenicami. Obenem imamo krasno svinjsko pečenko, ter še vedno držimo tradicijo ocvrte perjadi izpred 40 let nazaj.
Dan slovenske hrane je potrebno proslaviti s hišno hrano. Kruhom iz krušne peči, medom naših sosedov in maslom oziroma sladko smetano naše mame. V soboto ali nedeljo, lepo vabljeni na kosilo na našo kmetijo, kjer bo dišalo po goveji juhi, pečenki in praženem krompirju, da tudi to je slovenska hrana. 

Vabljeni!