Zapis navdušene obiskovalke: FIŽOLOVO POPOLDNE

Nebo, do popolnosti brez oblačka. Poveznjeno nad toplo zelenino zadnje septembrske trave. Na idiličnem dolenjskem hribčku, na koncu bele potke čisto na samem, pa krepka lesena miza s klopmi, za vsak slučaj zaščitena s streho. Kot bi padla prav s tistega modrega neba. Na mizi pladnji z domačim narezkom in ocvrtim piščancem, a kaj to, narezek in piščanec nista redkost, pač pa so bili tam tudi krožniki s štruklji. Ne belimi s skuto, ne ajdovimi z orehi. Pač pa z jajčnimi in s fižolovimi. Pečenimi fižolovimi štruklji, kar najdete le na Dolenjskem. Pa še to danes redko. Na klopi privita tablica s telefonsko številko obvešča, kje lahko vse to naročite, če se tu, na gričku, znajdete lačni in žejni. Zelo realna telefonska številka v skoraj nerealno lepi naravi.
Fižol je eden najlepših in najbolj zdravih darov te narave. Vseh barv za oči, vseh velikosti za otip. Ste kdaj poskusili broditi z rokami po veliki skledi luščenega fižola, preden ste ga namočili? Če niste, storite to čim prej! Ne samo prsti, tudi ušesa uživajo, zanimivo škrebljajočo muziko lahko ustvarjate z mešanjem. Menda je fižola kakih tisoč vrst in vsaj 30 različnih barv in vzorcev. Za fižolove štruklje, kot so mi povedale gospodinje na Pristavi nad Stično, ki so se postavile s to staro veščino, so uporabne vse naše avtohtone vrste, dobre za luščenje. Slabega pol kilograma kuhanega fižola je treba za en dober pekač, tri jajca, velik kozarec kisle smetane pa sesekljan peteršilj, sol in poper. In dve žlici krušnih drobtin, kot pritrjuje tudi recept iz knjige »Dolenjska in belokranjska kuhinja« znanega, žal že pokojnega etnologa in kulinarika dr. Borisa Kuharja, ki je v dolgih letih svojih terenskih raziskav po Sloveniji popisal nič manj kot sto petdeset vrst slovenskih štrukljev.
Testo? Kot običajno za štruklje, torej pol kilograma moke, eno jajce, žlica olja, sol, nekateri bolj pogumni kuharji dodajo še limonin sok. S to izkušnjo ne upam eksperimentirati, sem pa recept preizkusila s kupljenim testom in niti ni bilo tako slabo. Seveda pa še daleč ne tako dobro, kot s sveže razvlečenim testom na Pristavi, ki je del živahne ivanške turistične ponudbe pod znamko Prijetno domače. Kaj pa gre v fižolov nadev? Pretlačimo skuhan fižol, vendar ga pest ali dve prihranimo. Primešamo smetano, jajca, peteršilj, začimbe, na koncu pa še toliko drobtin, da nadev zgostijo. Preden štruklje zvijemo, raztresemo sem in tja po nadevu še prihranjena cela fižolova zrna, čedno jih je videti, ko pečene štruklje nazadnje razrežemo. Pečejo jih, kot bi pekli kak jabolčni zavitek. Da so na krožniku sočni, jih oblijejo z gosto domačo smetano. Slana jed so, h kateri se prileže solata, nam, ki smo razvajeni, pa tudi kak kos mesa v okusni omaki ni odveč.
Z dolenjskimi štruklji sem se iz radovednosti potem ubadala sama.  Fižolovi so bili kar sprejemljivi, tisti drugi dolenjski, nadevani s stepenimi jajci in skuhani, so se mi slabše posrečili, čeprav so bili na Pristavi videti čisto preprosti. Mi je pa ostalo še precej kuhanega fižola. Kam z njim? V solati z bučnim oljem si ga hitro sit, že zaradi vetrovnih posledic, ki jih pušča (menda zato, ker črevesne bakterije neprebavljivo sestavino fižola rafinozo uporabljajo, da pridelajo ogljik), zato sem ga pretlačila v nekakšno pasto, mu dodala stisnjen česen, pol bučnega in pol oljčnega olja, sol, poper in žličko mlete sladke paprike … in »pridelala« prav okusno različica slovenskega humusa. Z užitkom smo ga mazali na tople rezine francoske štruce. Srečanje smo krstili »fižolovo popoldne«, saj je bil na mizi tudi preprost fižol s čebulo, pečen v glinasti posodi, k fižolovemu namazu in fižolovim štrukljem pa je šla prav dobro še štajerska omaka iz sesekljanih jajc, bučnega olja, kančka domačega jabolčnega kisa in nasekljanega drobnjaka. Ko so veseli jedci po kavi, v kateri pa res ni bilo fižola, ter sočnem obujanju spominov na služenje vojaščine in pasulj, odšli, sem presenečena ugotovila, da čisto nihče med njimi ni rekel – ja, kje je pa meso?

Bogi Pretnar, objava v reviji Odprta kuhinja, priloga NEdela, 19.oktober 2019