Poln krožnik slastne, doma pridelane hrane

Bi radi jedli  dobro , pristno slovensko, na domači kmetiji  pridelano, vzrejeno in pripravljeno hrano, pa  brez hudih obremenitev za denarnico?  Bi se  radi še  sprehodili, začutili opojnost pogleda z vrha  na mehke  linije dolenjskih  hribov in dolin pod vami, še nekoliko višje se vam v sončnem vremenu prikažejo  Julijci  z očakom Triglavom, pa Kamniško Savinjske Alpe…  , in bi potem  prezebli  od vetra prislonili hrbet ob toplo kmečko peč?  Okornove ženske treh generacij, ki imajo tu spleteno gnezdo, vam bodo na široko odprle vrata, potem pa  zamesile, skuhale in postregle  z nasmehom, ki vas bo grel še po poti v dolino.

Hribovsko kmetijo Okornovih najdete, če se v Stični pri samostanu obrnete navkreber proti Metnaju in potem po asfaltirani cesti nekaj kilometrov grizete v hrib, dokler ne pridete do vrha Pristave nad Stično  – 694 metrov nadmorske višine.

Vse iz domače njive in  domačega hleva
Nekateri se še spominjate Čoževe mame, ki je pred četrt stoletja v Partizanskem domu na Pristavi še  kuhala domača slovenska kosila z ocvrtim piščancem,  katerega sloves je šel daleč naokoli. Nič ne de, če ste ga zamudili. Ko je domačnost  Partizanskega doma zamrla, se je  v neposredni bližini rodil Izletniški turizem  Marte Okorn, ki je ohranila tradicijo priprave klasičnih slovenskih  »nedeljskih« kosil  in slastnega  »pohanega« piščanca,  k svoji ponudbi pa dodala  jedi iz vsega, kar so pridne roke Okornovih  pridelale in  zredile – še danes so poznani po svojih  mesnih dobrotah iz krušne peči.  Na  Pristavi  se boste gostili s pristno domačo hrano tako mesojedci, kot  vsi, ki so vam ljubši le štruklji, žganci,  gobova juha z jurčki,  presne in kuhane solate, domač kruh, potice, zavitki, domači piškoti in marmelade…..

Krompirjev kruh in jabolčni zavitek  iz krušne peči, koline, telečja pečenka, ……
Če vam vonj po zimi in mrazu  zbuja apetit po  kolinah,  vam bodo pri Okornovih v teh dneh že  postregli  »kmečko pojedino«  s krvavico, pečenico, pečenimi svinjskimi  rebrci, žganci, matevžem,  kislo repo in kislim zeljem.   Vse je narejeno iz domačih sestavin po  tradicionalnih  postopkih in receptih, kot  tudi njihove  suhe salame, klobase, slanina in meso.  Žlahtnost slednjih okusov vam je vedno na voljo, njihovo kvaliteto pa poleg  gostov potrjujejo  številna priznanja.   Če se izogibate svinjine, vam je na voljo znamenita telečja pečenka in sirovi štruklji ali telečja obara in jabolčni zavitek mame Ivanke.  Med številnimi priznanji na  stenah kmečke sobe  visi tudi posebno  priznanje za najdaljši jabolčni zavitek, ki je meril v enem kosu 2 metra in 30 centimetrov. Kje drugje bi ga bilo mogoče speči, kot v krušni peči, kjer mama Ivanka že  čez petdeset let peče daleč  poznan kruh  iz krompirjevega testa.  In ker  Marta Okorn  še bolje kot  koso in  kosilnico – pa čeprav ji gre oboje dobro od rok –  obvlada kuhalnico, vam bo  pričarala na krožnik še marsikaj slastnega, kar nismo omenili.

K Okornovim vodijo pešpoti, karavaning poti, predvsem pa vesela druženja
V dobrih dvajsetih letih je za mnoge obiskovalce Okornova domačija  postala priljubljeno mesto za  družinska kosila, pa družinska praznovanja in za praznovanja večjih družb.   Postrežejo lahko do 60 gostov  in v poletnem času  nudijo  odlično mesto za piknike  pod  njihovim kozolcem, medtem ko  lahko le z enim očesom motrite otroke pri zabavi na bližnjih igralih.   Letos so se Okornovi  priključili  še »Karavaningu po Srcu Slovenije« z  ureditvijo terena  za postajališče avtodomov, s čimer so še povečali atraktivnost Pristave nad Stično kot izletniške točke ne le za pohodnike (mimo njih vodijo tri pohodniške poti:  Romanova, Lavričeva in Viridina pot),  ampak tudi  za turiste  na štirih kolesih.

Izvirno  domače na Pristavi in na  Ivanški tržnici
Pridne roke stare mame in mame držijo kmetijo pokonci, pripoveduje  prijetna mladenka, tretja  v generaciji  žensk ,  Mateja, ki  vsak konec  tedna   vešče  krmari  med mizami s polnimi krožniki  dišečih dobrot in se trudi ustreči vsakemu gostu posebej.  Ekonomistki, ki  je zrasla  s turistično kmetijo, mama  prepušča  vajeti v poslu,  medtem ko  njej (Marti)  ostaja  najljubša pozicija  v kuhinji. Srečali  jo boste tudi vsako soboto dopoldne na Ivanški tržnici s ponudbo sezonskih vrtnin, večkrat nagrajenih suhomesnatih izdelkov, krvavic, pečenic, kisle repe in zelja, kruha  iz krušne peči,  jajc in rezancev,  različnih potic, jabolčnega zavitka, piškotov, pa tudi doma vložene zelenjave.  Prepoznali jo boste po  enem najbolj nasmejanih  obrazov  na tržnici. Ko pa se boste hoteli izogniti kuhi, si privoščite  polno  žlico  domače dolenjske hrane  v  prijetni  domačnosti  Okornove domačije na Pristavi;  prej le pokličite in se najavite.

Pokliči na Izletniški turizem Okorn

E info@pristava.si

Besedilo zapisala Ana Vatovec.