Pater Simon Ašič je nabiral zelišča tudi na Pristavi nad Stično

Menih iz stiškega samostana, kjer je s prekinitvami bival 73 let. Svoje znanje o zeliščih in zdravilnih učinkih je venomer delil med ljudi. Pater Simon Ašič je postal velik strokovnjak na področju zeliščarstva. Še danes žanjemo njegove sadove, saj v cistercijanski opatiji Stična, v zeliščni Lekarni najdemo obilo njegovih receptov za lajšanje težav. Obenem poznamo obilico zgodb, kako so se ljudje pozdravili in ozdravili s pomočjo njegovih receptov pripravljenih iz zdravilnih rastlin.
pater Simon Ašič (vir:https://pater-simon-asic.si/sl/pater-simon-asic/)

Zapisanih je tudi nekaj knjig:
Domača lekarna patra Simona Ašiča,
Glina zdravi: mož žive zemlje,
Jabolčni kis,
Priročnik za nabiranje zdravilnih zelišč,
Samostan Stična – domovanje patra Simona Ašiča.

Ašičevo delo je nadaljeval gospod Jože Kukman. Zeliščar v cistercijanski opatiji Stična je njegove recepte preučeval in nadaljeval njegovo delo. Z velikim spoštovanjem je stopil v čevlje patra Simona Ašiča. Magister farmacije Jože Kukman je veliko zelišč nabiral tudi na Pristavi, skupaj s svojimi člani zeliščarskega krožka. Obenem je imel veliko delavnic ravno v samostanu. Obiskovalci njegovih delavnic so v petek popoldan nabirali zelišča na Pristavi nad Stično in ostali okolici stiškega samostana. V soboto dopoldan pa so pripravljaljali čaje, tinkture in kreme. Svoje znanje je g. Kukman zelo rad delil med ljudi.

Sedaj pa še nekaj napotkov pri nabiranju zdravilnih rastlin:

Zdravilne rastline nabiramo skozi vse leto glede na uporabnost zdravilnega dela rastline. Pri tem se držimo koledarja nabiranja zdravilnih rastlin, ki ga najdemo v večini dobrih zeliščarskih priročnikov ali ob opisih posameznih rastlin.  Vendar časov nabiranja ne smemo jemati preveč strogo, saj so odvisni od vremenskih razmer. Predvsem v sedanjem času, ko je postala narava nepredvidljiva. Deževni meseci pa so se preselili v maj.