Dragi naši gostje, obiskovalci Turistične Vasi Pristava!

Naj bo leto, ki je pred nami, polno dogodivščin, da vam popestrijo življenje, veliko izzivov, da vas opogumljajo in mirnih dni, da lahko stopate z lahkimi koraki. Naj čas spet postane vrednota, le tako bomo skupaj zrli v prihodnost.

Naj Vas 3 najpomembnejši simboli božiča povežejo in združijo.


Simbol BOŽIČNO DREVO

Zgodovina: V starih verovanjih so zimzelena drevesa simbolizirala plodnost, njihovo okrasje pa je zagotavljalo dobro letino in odganjanje zlih sil. Čaščenje dreves in njihova okrasitev pozimi je bila znana navada tudi germanskih ljudstev.

Danes: Danes krasimo božična drevesa z božičnimi okraski (namesto jabolk) in z lučkami (namesto sveč), ki predstavljajo radost in svetlobo, ki jo je Jezus s svojim rojstvom prinesel na svet.



Simbol ADVENTNI VENČEK

Izvor: Prvi krščanski misijonarji v Evropi so se posluževali poganske tradicije z namenom pokristjanjevanja ljudi. Ena izmed njih je bila pozimi prižgana sveča, ki je bila del kulta boga Sonca.

Danes: Vsako adventno nedeljo prižgemo eno od štirih sveč na adventnem venčku. Bolj ko se približujemo praznovanju božiča, manjša je tema, luč sveta (simbol Kristusa) pa močnejša. Adventni venec predstavlja boj proti temi in grehu; boj, ki je poln upanja v Kristusovo odrešenje.


Simbol JASLICE

Zgodovina: Prve jaslice pripisujejo sv. Frančišku Asiškemu, ki je leta 1223 ob vrnitvi iz Svete dežele v Asissiju uprizoril Gospodovo rojstvo. Ta običaj je postal zelo priljubljen, žive ljudi in živali pa so sčasoma zamenjale figurice.

Danes: Po domovih jaslice postavljamo na božični večer. Narejene so iz različnih materialov in velikosti (tudi žive), predstavljajo pa različne prizore rojstva Deteta Jezusa.
VIR: https://portal.pridi.com/2020/12/23/trije-najlepsi-simboli-bozicnega-casa-in-njihov-pomen/

Bodimo prijatelji drug drugemu, izkoristimo novo leto za začetek nove normalnosti !