Predsednika države in vlade Republike Slovenije sta se udeležila obeležitve 30. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite Pristava 1990–2020

V nedeljo smo na Pristavi nad Stično obeležili dogodek, pomemben za ves slovenski narod. Predsednik države in predsednik vlade, sta se udeležila obeležitve 30. obletnice Manevrske strukture narodne zaščite. Tu na Pristavi se je namreč rodila Slovenija.

Na Pristavi nad Stično so akterji vzpostavitve Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Janez Janša, Igor Bavčar, Tone Krkovič, Jože Kolenc in Vinko Beznik na sestanku 7. septembra 1990 sprejeli prvi tajni načrt bojne uporabe enot, ki je predvideval obrambo Slovenije v primeru agresije JLA.

Predsednik vlade, je v svojem govoru povedal, da je za razvoj naše dežele, okolje v tem desetletju najbolj primerno. Obenem velja poudariti, da smo kot država napredovali v več pogledih med njimi je velika pozitiva to, da smo člani EU in NATA.

“Načrt, ki je bil tukaj potrjen za primer zavarovanja Slovenije ob sprejemanju prvih korakov v smeri osamosvojitve, je bil v dveh ključnih točkah praktično realiziran junija 1991, ko smo bili dejansko napadeni,” je v nagovoru udeležencem pojasnil Janša.

Obletnice, se je udeležil tudi župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Prireditvi je prisostvoval s pozdravnim govorom. Skupaj s predsednikom Janezom Janša in državnimi svetniki so obedovali na Izletniškem turizmu Okorn.


V vojni za Slovenijo 1991, je bil sprejeti načrt na Pristavi nad Stično tudi uresničen.Imejmo radi svojo zeleno deželo Slovenijo.

foto: facebook Janez Janša, facebook Borut Pahor