Prijeten sobotni dan društva revmatikov iz Dolenjske in Bele krajine

Poletje je prineslo nekaj vročinskih valov, nekaj dežja, predvsem pa veliko dobre volje in zadovoljstva vsem, ki so ga znali zaužiti v pravi meri!
Gotovo so bili med njimi obiskovalci Turistične vasi Pristava, društvo revmatikov Dolenjske in Bele krajine. Sobotni dan so preživeli v naši vasi nekateri aktivno drugi ležerno. Predvsem pa zadovoljno.
Dobrodošlica tistim, ki so prišli iz sosednjega hriba, Gradišča, po uri hoje na Pristavo, je bila šilce domačega sadjevca na Izletniškem turizmu Okorn (kmetija Pr’ Okornu). Po predstavitvi kmetije Pr’ Okornu smo odšli do kmetije Pr’ Mežnar. Kmetija ima na voljo, sveže kravje mleko, gospodinja pa pogosti obiskovalce s hišnim rženim, ajdovim, koruznim kruhom in svežo skuto. Ravno tako so na kmetiji poskrbeli za sladokusce, enostavni osvežilni biskvit. Kmetija ima z razlogom ime Pr’ Mežnar, saj smo tu dobili ključe od cerkve sv. Lamberta. Petnajst minutni sprehod po gozdni poti do cerkve  na vzpetini je blagodejno vplival na vse obiskovalce. Na cerkveni steni je postavljen spomenik Gospe s pristave, Viridi Visconti. Spomenik dobrotnici stiškega samostana je bil postavljen ob 600 letnici njene smrti. Pri cerkvi je sledila kratka obnova zgodovinskega romana, Gospa s pristave, pisatelja Ivana Janežič-Kraljeva. Prijeten veter nas je spremljal vse do kmetije Pr’ Tonijevih, kjer je bila na voljo osvežitev, domač Jabolčni sok, v glinenih kozarčkih Turistične vasi Pristava.

Glineni kozarci Turisticne vasi Pristava

Obiskovalci so si ogledali predstavitveni video nastanka Parka v Turistični vasi Pristava, ter razvoj kmetije Pr’ Tonijevih. Nato je sledilo kosilo Pr’ Okornu in po kosilu tekma z go-karti na pedala. Tekmovalci so bili različni starosti in fizične zmogljivosti. Vendar so vsi uspešno prikolesarili do cilja. Zaključek dneva se je končal ob kozarčku dobrega vinca in podelitvi priznanj udeležencem tekme z go-karti na pedala. Do galerije slik odstopate s klikom na: Prijeten sobotni dan na Pristavi.