Ste vedeli, da skozi Pristavo vodi, kar 5 pohodnih poti?

Danes opišemo četrto izmed poti: Romanov pohod

Na prvega maja so se na pobudo Romana Tratarja, zavzetega Stiškega planinca, že od leta 1993 zbirali pohodniki in prehodili pot po okoliških stiških vrhovih. Pot je dolga 22,5 km in se prehodi v dobrih 6 h urah. Zaradi višinskih razlik, ki jih doseže, 800 m ni primerna za predšolske otroke in telesno nepripravljene. 

Romanov pohod se začne z zborom na parkirišču pred Stiškim samostanom v Stični. Pot se nadaljuje za obzidjem stiškega samostana na Nograd. Fotografija prikazuje pogled iz Nograda na Stiško dolino.

Pohodna pot pelje do vasi Sela nad Višnjo goro, kjer se nato spustimo do vasi Izirk in povzpnemo do najvišjega vrha v občini Ivančna Gorica, Obolno z 776 metri nad morjem. Pot se nadaljuje čez Plate do Goričice in mimo lovskega doma, lovske družine Ivančna Gorica, po kolovozni poti mimo vodnega zajetja do Pristave nad Stično, ki se ponaša s 695 m nadmorske višine. V vasi je Turistična vas Pristava, združene 4 kmetije. En od kmetij Pr’ Okornu obiskovalcem nudi dobro jedačo in pijačo ob vikendih. Pot skozi vas se nadaljuje do Gradišča, 519 m.n.v., kjer vas čaka okrepčilo in pogostitev ob zaključku. 

Zvestim planinskim navdušencem je pot dobra začetna preizkušnja, za prvi spomladanski test hoje. Namreč pohod traja od 5 – 7 ur in je višinsko kar srednje zahteven.



Fotografije so iz spletne strani: https://www.skoberne.si/prijatelji/2019/svromanovp19/