OPIS POTI, KI GREDO ČEZ PRISTAVO III. – Viridina pot

Ste vedeli, da skozi Pristavo vodi, kar 5 pohodnih poti?

Danes opišemo tretjo izmed poti: VIRIDINA POT na VELIKONOČNI PONEDELJEK
Po obilnem velikonočnem zajtrku prija sprehod. Tisti bolj aktivni gredo na Viridin pohod v Ivančno Gorico. 

VIR: osebni arhiv 

Organiziran je na velikonočni ponedeljek, v občini Ivančna Gorica, s strani članov krajevne skupnosti Metnaj, z začetkom v Metnaju pri Gasilskem domu med 8.00 in 8:30 uro. Dolg je 17 kilometrov in se prehodi v dobrih 4 urah. 

Pobudnik pohodne poti skozi krajevno skupnost Metnaj je bil predsednik Alojzij Podobnik.

Viridina pot je letos organizirana že dvaindvajsetič. Vsak posameznik se lahko na 17 km dolgo pot odpravi sam, seveda s primerno obutvijo in oblačilom. Pot je dobro označena in urejena. Viridino pot prehodimo v dobirh 4 urah in jo sklenemo v Metnaju. 

VIR: fotograf pater Branko Petauer

 Na Pristavi nad Stično, ob cerkvi sv. Lamberta je nekoč stal lovski grad v katerem je živela Virida Visconti. Virida Visconti je bila dobrotnica stiškega samostana. Več o njenem življenju si lahko preberete tu. Od tod tudi ime Viridin pohod. Pot poteka skozi 10 vasi krajevne skupnosti Metnaj. Letos je začetek v Metnaju pri gasilskem domu in ravno tako zaključek. V Metnaju se začne letošnji že 22. Viridin pohod. Najprej se prijavite na pohod in opravite plačilo malice.  Sledi vzpon do vrh Metnaja, sledi spust v Drmožnik, ter hoja ob Stiškem potoku, do prvega vzpona do Poljan nad Stično. Obolno je naslednja točka, najvišji vrh pohoda in hkrati v občini Ivančna Gorica, 771 m. Prva razgledna točka in prvi vzpon je za vami, sledi vasi Osredek, Planina, Debeče do potoka Bukovica. Ob prečkanju potoka, nas čaka drugi vzpon do Pristave nad Stično. 695 metrov nad morjem nas pričaka krasen razgled na vse strani neba. Vzpon je zahteven, a trud je poplačan, ko prikorakamo v vas. Iz Pristave nas čaka le še spust v Mekinje ter lažja pot do Metnaja.

VIR: osebni arhiv iz pohoda 2014

 Viridino pot prehodimo v dobirh 4 urah in jo sklenemo v Metnaju.