Rojstni dan sLOVEnije

Rojstvo Slovenije, a najprej spočetje kot je v oddaji PRVI NA OBISKU (klik za poslušanje), dejal prvi načelnik slovenske vojske g. Tone Krkovič, je bistvo za obstoj slovenskega naroda. Dobro leto pred spopadom je nastajal strogo načrtovan načrt, ki je bil udejanjen v vojni za Slovenijo, junija in julija leta 1991. Znotraj države JLA, so se zbrali I. Bavčar, J. Janša, T. Krkovič, J. Kolenc, ter oblikovali državni dokument, ki so ga potrdili tudi drugi veljaki, tistega časa. 

Bilo je težko a lepo, je v spomin na spočetje Slovenije dejal g. Tone Krkovič.

Eden ključnih spopadov je bil 28. junija, ko so slovenske enote na Medvedjeku ustavile in onesposobile oklepno kolono JLA. Drugi pomembni spopad, kjer je TO prav tako zadala močan udarec oklepni koloni JLA, pa je bil 2. julija v Krakovskem gozdu. Tega dne zvečer je slovensko predsedstvo razglasilo enostransko prekinitev ognja in pri tem ugotovilo, da je ofenziva JLA že zlomljena. Naslednja dva dneva je JLA še poskušala z novimi enotami spremeniti razmere na terenu, a ji ni uspelo. Do 4. julija je TO zasedla že vse mejne prehode, enote JLA pa so se začele vračati v svoje vojašnice.

odlomek iz časopisa Delo, Marko Pečauer, notranja politika, 24.6.2011

Domovina je samo ena in takrat so naši očetje, dedje bili pripravljeni dati tudi svoje življenje. Danes praznujemo 30 let, svobodne Slovenije.Vse najboljše Slovenija!

Fotografije so nastale 7. septembra 2020.