Svetovni dan čebel

Slovenski čebelar, Anton Janša je pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele! Bil je oče evropskega čebelarstva in prvi učitelj čebelarstva pod vladavino Marije Terezije.

Rodil se je 20.5. zato tudi ta dan praznujemo svetovni dan čebel. S tem opozarjamo na pomembnost čebele za naše življenje. Namreč vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel. Poskrbeti moramo, da bodo čebele lahko v našem okolju preživele. Tako bo lahko naša dežela zelena in gostoljubna.

Slovenska kranjska čebela je avtohtona podvrsta medonosne čebele. Imamo še več kot 500 vrst divjih čebel od tega 35 vrst čmrljev. Kranjska sivka ima svoje rojstvo v Višnji Gori v občini Ivančna Gorica.

V Turistični vasi Pristava imamo 2 čebelnjaka. Oglede in predstavitev čebelarstva ponujamo v okviru tematske poti, ki je bila nagrajena s prvim mestom na regijskem tekmovanju na območju Ljubljane. Skupaj s čebelarjem Marjanom Volajem, predsednikom čebelarskega društa Krka in Zagradec, pripravimo slikovito predstavitev. Prilagam nekaj utrinkov, ko smo skupaj z udeleženci oratorija odšli po Poti Turistične vasi Pristava.