Spominska prireditev na Pristavi nad Stično

V soboto, 6.7.2019 je bila ob 11. uri na Pristavi nad Stično prireditev. Člani ZB za vrednote NOB Grosuplje so se častno spomnili dogodkov iz II. svetovne vojne. Spominske svečanosti se je udeležilo predvidoma 250 oseb. Nekaj od teh je svojo pot prehodilo od spominskega obeležja v Stični, do znanih partizanskih obeležij, skozi Metnaj. Pohod se je končal na Pristavi nad Stično pri Partizanskem domu.

Karta spominskega pohoda z vrisano traso je dolga 9 km. 

V svoje goste so na 12. spominsko prireditev na Pristavi nad Stično povabili, častnega gosta, dr. Martina Premka, ki je zgodovinar in kustos v vojaškem muzeju Pivka in v vojaškem muzeju slovenske vojske. Gostje svečanosti na Pristavi nad Stično so bili tudi g. Janko Veber, g. general Lado Kocijan, ter g. Friderik Hrast starejši. Del prireditve je bil namenjen podelitvi priznanj za dolgoletno sodelovanje, katerega smo prejeli tudi v naši vasi.

Zahvala za dolgoletno sodelovanje.

Med drugimi so bili prejemniki priznanja tudi: Gasilsko društvo Metnaj, ZŠAM Ivančna Gorica, MPZ Sončni žarek, OZVVS Grosuplje, Združenje sever – odbor Grosuplje in Vojaški muzej slovenske vojske, ter Garda slovenske vojske. Prejemnika bronastega priznanja za dolgoletno sodelovanje sta ga. Tatjana Zadel in Vasilij Kos starejši. Iskrene čestitke vsem prejemnikom, obenem želimo, da se sodelovanja poslužujejo tudi druga društva.

Svečanost je popestrila nova pridobitev na Pristavi nad Stično, gorski TOP, M84 B1. 

Po koncu druge svetovne vojne se je generalštab Jugoslovanske armade odločil za razvoj lastnega gorskega topa za neposredno podporo. Z razvojem so pričeli v Inštitutu št. 11 v Kragujevcu leta 1947. Glavna zahteva je bila uporaba sovjetskega streliva za top 76 mm M1942 (ZiS-3), saj je domača industrija že osvojila njegovo proizvodnjo. Prvi prototip so izgotovili leta 1948, vendar zaradi mnogih pomanjkljivosti ni bil potrjen. Konstrukcijskemu timu je bila naložena izdelava izboljšanega prototipa, ki je dobil zeleno luč za začetek
proizvodnje in uvedbo v oborožitev enot Jugoslovanske armade leta 1949. Top so poimenovali z oznako M48 po letnici izdelave prototipa, z B1 pa po konstruktorju Bošku Stanisavljeviću. Posebnost topa M48B1 je, da se ga lahko popolnoma razstavi in prenaša na konjih. Top je bil zelo razširjen v enotah JLA in slovenske Teritorialne obrambe. (vir: dr. Premk Martin)

Grb, zastava in himna Republike Slovenije označujejo pripadnost Republiki Sloveniji.

Zastava Republike Slovenije, od sobote naprej plapola ob Partizanskem domu, na vrhu Pristave nad Stično. Zastava Slovenije je belo-modro-rdeča slovenska narodna zastava z grbom Slovenije. Razmerje med širino in dolžino zastave je ena proti dve. Barve zastave gredo po vrstnem redu: bela, modra, rdeča. Vsaka barva zavzema po širini tretjino prostora zastave. Grb je v levem gornjem delu zastave tako, da sega z eno polovico v belo polje, z drugo pa v modro.

Grb Slovenije ima obliko ščita. V sredini ščita je na modri podlagi lik Triglava v beli barvi, pod njim sta dve valoviti modri črti, ki ponazarjata morje in reke, nad njim pa so v obliki navzdol obrnjenega trikotnika razporejene tri zlate šesterokrake zvezde. Ščit je ob stranicah rdeče obrobljen. Grb se oblikuje po določenem geometrijskem in barvnem pravilu. (vir:http://www.vlada.si/o_sloveniji/politicni_sistem/drzavni_simboli/)

Zastava Republike Slovenije se nahaja ob boku Partizanskega doma.


Predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Stična, Andrej Krese, ter člani, so s svojim vestnim delom uspeli uresničiti   ideje, ter tako Pristavo nad Stično obogatil z gorskim topom, ter zastavo Republike Slovenije. Partizanski dom na Pristavi nad Stično naj ostane in postane kraj, kjer se bodo srečevali, družili ter obujali spomine na preteklost, domoljubi.