Mednarodni mladinski tabor, Rotary klub Grosuplje

Turistična vas Pristava, katera združuje 4 kmetije in vas s svojo ponudbo želi opozoriti nase, je tokrat imela prav posebno čast. Pretekli petek smo obiskovalcem vasi prikazali, del nagrajene tematske poti, peko kruha v krušni peči. Obiskali so nas iz naslednjih držav: Španija, Egipt, Portugalska, Tajvan, Velika Britanija, Kalifornija, Kanada, Danska, Italija, Mongolija in Mehika.

Rotary club Grosuplje je namreč gostil mednarodni mladinski tabor, kjer so si na Dolenjskem ogledali: Opatijo Stična, Stiške rokopise in se seznanili s slovensko zgodovino. 

Na kosilo so prišli h nam v Turistično vas Pristava na Izletniški turizem Okorn. Poleg kosila, pa smo popoldne izkoristili za peko kruha.
 
Pred kosilom smo v metrgi zamesili kruh, da je vzhajal. Preden kruh zamesimo, moramo poskrbeti, da imamo čisto metrgo (metrga je miza v kateri se zamesi kruh, od 10 do 12 hlebcev). Obvezne so tudi prvovrstne sestavine za odličen pristavški kruh: črna pšenična moka, kvas, sladkor, mleko, sol, olje, krompir. Ko smo vse sestavine združili v metrgi, se je začelo mesenje in gnetenje, nato smo pustili kruh, da vzhaja. Zakurili smo peč. Kruh pečemo v najstarejši krušni peči na kmetiji.
 

 

Po kosilu smo preverili kako je z vzhajanem kruha in ugotovili smo, da vročina dela svoje, kruh je zelo vzhajal. Pričeli smo z oblikovanjem hlebcev, ki smo jih položili v pehare (košara za kruh). Tam je kruh ponovno vzhajal. Po drugem vzhajanju smo kruh odnesli v krušno peč. Peka kruha v krušni peči traja, slabo uro. Vsak udeleženec je vzel iz peči hlebec kruha, ga očistil saj in pepela, ter odnesel na mizo, da se ohladi. Pri večerji, kjer so jedli ocvrtega piščanca in narezek iz suhomesnatih dobrot naše vasi, se je odlično prilegel.

Pri vseh korakih tradicionalne peke kruha, ki na naši kmetiji poteka že več kot 50 let, so sodelovali vsi udeleženci mednarodnega tabora.