Mednarodni mladinski tabor, Rotary klub Grosuplje
Turistična vas Pristava, katera združuje 4 kmetije in vas s svojo ponudbo želi opozoriti nase, je tokrat imela prav posebno čast. Pretekli petek smo obiskovalcem vasi prikazali, del nagrajene tematske poti, peko kruha v krušni peči. Obiskali so nas iz naslednjih držav: Španija, Egipt, Portugalska, Tajvan, Velika Britanija, Kalifornija, Kanada, Danska, Italija, Mongolija in Mehika.
Rotary club Grosuplje je namreč gostil mednarodni mladinski tabor, kjer so si na Dolenjskem ogledali: Opatijo Stična, Stiške rokopise in se seznanili s slovensko zgodovino.
Po kosilu smo preverili kako je z vzhajanem kruha in ugotovili smo, da vročina dela svoje, kruh je zelo vzhajal. Pričeli smo z oblikovanjem hlebcev, ki smo jih položili v pehare (košara za kruh). Tam je kruh ponovno vzhajal. Po drugem vzhajanju smo kruh odnesli v krušno peč. Peka kruha v krušni peči traja, slabo uro. Vsak udeleženec je vzel iz peči hlebec kruha, ga očistil saj in pepela, ter odnesel na mizo, da se ohladi. Pri večerji, kjer so jedli ocvrtega piščanca in narezek iz suhomesnatih dobrot naše vasi, se je odlično prilegel.
Pri vseh korakih tradicionalne peke kruha, ki na naši kmetiji poteka že več kot 50 let, so sodelovali vsi udeleženci mednarodnega tabora.