Zgodovinska pomembnost Pristave nad Stično za Slovence

Na Pristavi je pred 26 leti potekal sestanek, ki je Pristavo nad Stično zgodovinsko obeležil za vedno. Namreč, 07.09.1990 je bil v Partizanskem domu sprejet dokument imenovan: Direktiva za obrambo Slovenije v primeru agresije JLA.

Vsako leto člani združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, pripravijo prireditev in tako obeležijo ta pomemben dogodek. Letos so se prireditve udeležili, častni akterji MSNZ, Igor Bavčar, Janez Janša, Tone Krkovič, predsednik, ZVSO g. Aleš Hojs, člani združenja za vrednote slovenske osamosvojitve,  župan in podžupan Občine Ivančna Gorica, ter vsi domoljubi. S svojim glasom in izborom pesmi je na prireditvi svoj pečat pustil tudi Stiški kvartet.

Naj na kratko povzamem nagovore, gostov, ki so imeli skupno nit. Na Pristavi se je zgodil eden izmed najpomembnejših dogodkov, ki  je pripeljal do Slovenske osamosvojitve, žal se teh dogodkov uradna Slovenska politika ne zaveda. S tem dogodkom so se sanje Slovencev uresničile, bili so bližje svoji državi. Občina Ivančna Gorica se s ponosom teh dogodkov zaveda, ter se jim vsako leto s ponosom pokloni. Brigadir Balant je z zanosom dejal, da naj bo zaupanje in medsebojno spoštovanje Slovencem pomembna vrednota. Na Pristavi nad Stično, se prebivalci vasi zavedamo, da je le zaupanje in spoštovanje temeljni gradnik uspšnega in plodnega življenja.

IMG_0122

Več o dogodku si lahko preberete na sledeči povezavi.