V soboto je potekalo v Dolenjskih toplicah državno tekmovanje v ocenjevanju Jabolčnega zavitka.

IMG_7870 (1)

Zveza kmetic Slovenije, DPŽ Dolenjske toplice in KGZ Novo mesto so bili glavni organizatorji Praznika topliškega jabolka ob tesni podpori Občine Dolenjske Toplice.
Na samo tekmovanje, ki je bilo letos prvič organizirano na državnem nivoju so se večinoma prijavile podeželske žene, katere imajo dopolnilno dejavnost povezano s pridelavo jabolk, peko pekovskih izdelkov. Med njimi sta bili tudi članici DPŽ Ivanjščice, Ana Čož in Marta Okorn. Tekmovanja se je udeležilo nekaj več kot 50 udeležencev. Gospa predsednica DPŽ Dolenje Toplice je bila nad udeležbo na tekmovanju nadvse navdušena, saj se je tekmovanja udeležilo nekaj več kot 50 udeležencev. Ravno tako je razstava jabolčnih zavitkov dobila veliko obiskovalcev in tudi kupcev. Jabolčni zavitek pa ni bil edini kralj na tej razstavi, saj je potekala tudi razstava jabolk in drugega sadja, sadnih sokov in kisov, prikaz izdelave jabolčnega soka in peka kostanja ter palačink.
Sledeče tekmovanje je dokaz za marljive roke gospodinj in potrditev kako dobre so v peki. Pri ocenjevanju izdelkov se je ocenjeval zunanji videz (oblika izdelka, barva skorje in sredice), vonj skorje in sredice, videz nadeva in inovativnost (dekoracija, vezava skorje in sredice in nadeva, usklajenost nadeva z dodatki) ter okus sredice in skorje. Seveda, je pomembno, da napotke, katere so dobile na ocenjevanju s pridom izkoristijo in bo naslednjič štrudelj še boljši. Priznanja in nagrade so prejeli izdelki, ki so dosegli točke od maximalno 30 do 20 točk, ostali so prejeli zahvalo za sodelovanje. Pomembno pa je, da so praznik opazili tudi akterji v turizmu. Gostinski ponudniki v Dolenjskih toplicah so namreč ponudili sodelovanje prvim trem zlatim jabolčnim zavitkom. Gostilna Pri Mostu, se je namreč odločila, da bo dodala v ponudbo z zlatim priznanjem nagrajen jabolčni zavitek na Prazniku topliškega jabolka.
Naši članici DPŽ Ivanjščice sta bili nagrajeni s srebrom in zlatom. Srebrne barve je bil nagrajen zavitek Ane Čož in z zlatom Marte Okorn. Glede na namen, ki ga organizatorji namenijo organizaciji tega praznika, je razvoj sodelovanja in promocije v turizmu odlična popotnica ob takšnih tekmovanjih. Krepitev ozaveščenosti za domače pridelke je namreč bistvo za obstoj kmetij.