Tradicionalno Spikino srečanje ljubiteljev astronomije, Turistična vas Pristava – 19. september 2015

Tradicionalno Spikino srečanje ljubiteljev astronomije je največje srečanje astronomov Slovenije ali kot radi rečemo praznik slovenske astronomije. Letos bo srečanje ljubiteljev astronomije potekalo na novi, vsem zelo dostopni in izredno lepi lokaciji v Turistični vasi Pristava nad Stično (oglejte si zemljevid). Srečanje se bo pričelo v soboto 19. septembra 2015 ob 12. uri in nadaljevalo vse do zgodnjih nedeljskih ur 20. septembra. Vstop na srečanje, delavnice, ogled neba skozi različne teleskope in vstop v planetarij bo brezplačen za vse obiskovalce. Organizatorji bomo zelo veseli vašega prostovoljnega prispevka – 1 € bo dovolj, 2 € bosta pa super.

Šstirikolesnikom in s kocijo na Pristavi

Dodatne informacije o srečanju dobite po e-pošti ali na telefonu 031 733 225. Srečanje bo v primeru slabega vremena odpovedano! Če boste v dvomih nas prej pokličite! Več podrobnih informacij si lahko preberete na strani http://astronomska-revija-spika.si. Ker so septembrske noči lahko že zelo hladne imejte s seboj primerna topla oblačila in obutev.

Program letošnjega Spikinega srečanje ljubiteljev astronomije

V popoldanskem času bomo v vidni in H-alfa svetlobi opazovali Sonce. Prikazali bomo postopek slikanja Sonca in osnovne obdelave fotografij. Če nam bo čas omogočal bomo sredi belega dne poiskali in opazovali Venero (osvetljeni del: 25.2%), Merkur (osvetljeni del: 22.7%) in Jupiter. V večernem času bomo opazovali in spoznavali Luno (osvetljeni del: 33.3%) ter njene številne kraterje. Prikazali bomo postopek slikanja luninega terminatorja in osnovne obdelave fotografij. Tekom noči bomo poleg številnih galaksij, meglic, zvezdnih kopic, dvojnih zvezd, itd. opazovali še planete Saturn, Pluton, Neptun in Uran. Prikazali bomo postopek slikanja Neptuna ali Urana z najnovejšo hlajeno kamero ASI224MC! Poleg opisanega bomo na srečanju predstavili tudi nekaj uporabne astronomsko opreme – literatura, teleskopi, planetarne kamere, itd. Posebno pozornost bomo letos namenili metodam pravilne kolimacije teleskopa. Prikazali bomo uporabo običajnega in Howie Glatter laserskega kolimatorja, sistema CATSEYE in prikaz kolimacije na zvezdi.

Opazovanje zvezd in Lune -Turistična vas Pristavasrecanje-astronomov-opazovanje-teleskop

Splošni astronomski podatki za letošnje srečanje; Sonce vzide ob 06:45, zaide ob 19:06, začetek astronomskega mraka nastopi ob 20:49, konča pa se ob 05:01, Luna (osvetljeni del: 33.3%) vzide ob 12:31, zaide pa 22:25.

Opazovanje zvezd in Lune -Turistična vas Pristavaspikino-srecanje-astronomov-opazovanje-teleskop
Planetarij – posebna atrakcija za najmlajše in družinedigitalni-planetarij-slovenija

Največji digitalni planetarij v Sloveniji bo letos zagotovo velika popoldanska atrakcija. Popotovanje po širnem vesolju bo mogoče od 12. do 18. ure. V planetariju bo vodeno predavanje in poseben video prikaz našega neba in širnega vesolja. Ena predstava traja približno 20 minut, vstop v planetarij bo brezplačen.

Digitalni planetarij in opazovanje zvezd in Lune -Turistična vas Pristava
To je tudi priložnost, da se prepričate, kaj vse zmore vaš, pa čeprav ne največji teleskop. Če pa teleskopa še nimate, je to prava priložnost da spoznate, kaj zmorejo različni teleskopi in se morda odločite dejavneje vstopiti v svet amaterske astronomije in lepot, ki jih ponuja nočno nebo.

Opazovanje zvezd in Lune -Turistična vas Pristavaopazovanje-lune-teleskop

V srečanju bo mogoče kupiti toplo hrano in pijačo (za pogostitev bo poskrbela ekipa turistične vasi Pristava). Tisti, ki boste na srečanju prisotni celo noč ali večji del noči pa bo omogočeno, da na prizorišču taborite (potrebujete lastno spalno vrečo in šotor). Dodatne informacije o srečanju dobite po e-pošti ali na telefonu 031 733 225.

astronomsko-srecanje-ITT2014-702x336

Vstop prost! Vabljeni!